• Ο θηλυκός Ανατολικός μαύρος ρινόκερος Ελίσκα μεταφέρθηκε από την Τσεχία στο Εθνικό Πάρκο της Τανζανίας, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί το σπάνιο αυτό είδος.
  • Η DHL παρείχε ένα ειδικά διαμορφωμένο μεταγωγικό αεροσκάφος Boeing 757-200 για να κάνει άνετη την παραμονή του ζώου και να μειώσει το χρόνο του ταξιδιού.

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2016: Η DHL, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή διεθνών ταχυμεταφορών, έχει ολοκληρώσει ακόμη ένα ορόσημο στις μεταφορές, παραδίδοντας ένα μαύρο ρινόκερο από τον τόπο γέννησής τους, στην Τσεχία, στο φυσικό του χώρο, στην Τανζανία. Η 3χρονη θηλυκή Ελίσκα, μεταφέρθηκε στο φυσικό πάρκο της Τανζανίας, στα πλαίσια ενός διαρκούς προγράμματος προστασίας άγριων ζώων, από το George Adamson Wildlife Preservation Trust, που αποσκοπεί στο να βοηθήσει απειλούμενα είδη να μεγαλώσουν και να ευδοκιμήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

«Η μεταφορά της Ελίσκα στην Τανζανία συνεχίζει την υπερήφανη παράδοση της DHL Express για την υποστήριξη διεθνών προσπαθειών προστασίας ζώων», δήλωσε ο Ken Allen, CEO, DHL Express. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε αυτό το πανέμορφο ζώο στην Αφρική και να παίξουμε το ρόλο μας σε αυτές τις κρίσιμες προσπάθειες αύξησης των απειλούμενων πληθυσμών των Ανατολικών μαύρων ρινόκερων. Πολύπλοκα έργα, όπως αυτό, όπου η αποτυχία απλώς δεν υπάρχει ως επιλογή, μας επιτρέπουν να δείξουμε την ισχύ του διεθνούς δικτύου της DHL και την εξειδίκευση των πιστοποιημένων διεθνών συνεργατών μας».

Η μετακίνηση της Ελίσκα έγινε με την επίβλεψη μιας διεθνούς ομάδα της DHL, που αποτελείτο από περίπου 40 ειδικούς σε τομείς όπως επίγειες μεταφορές, αερομεταφορές και διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών, αλλά και πιστοποίηση σε τουλάχιστον πέντε χώρες. Το θηλυκό ζώο βάρους 900 κιλών μεταφέρθηκε από το ζωολογικό κήπο ZOO Dvur Kralove στην Τσεχία, όπου γεννήθηκε το 2012, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο της DHL στη Λειψία της Γερμανίας. Από εκεί φορτώθηκε σε ένα 28 τόνων μεταγωγικό αεροσκάφος Boeing 757-200, ειδικά διαμορφωμένο για τη μεταφορά του ζώου και πέταξε περισσότερα από 6.500 χιλιόμετρα απευθείας στο Αεροδρόμιο Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, απ’ όπου μεταφέρθηκε με φορτηγό στο νέο της σπίτι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, συνοδευόταν και παρακολουθούνταν από μια ομάδα προσωπικού υποστήριξης, μεταξύ των οποίων ο Δρ. Pete Morkel, ένας από τους κορυφαίους κτηνιάτρους στον κόσμο, ειδικός στους ρινόκερους. Πέντε κιβώτια με τρόφιμα και νερό είχαν επίσης φορτωθεί για τις ανάγκες του ταξιδιού.

«Είμαστε ευτυχείς που η DHL ήταν σε θέση να μας υποστηρίξει σε αυτό το έργο, καθώς είμασταν διατεθειμένοι να εμπιστευθούμε την Ελίσκα μόνο σε συνεργάτες που θα μπορούσαν να μας εγγυηθούν πλήρως μια ασφαλή και άνετη μεταφορά», ανέφερε ο Tony Fitzjohn OBE, Field Director, The George Adamson Wildlife Preservation Trust. «Έχοντας την υποστήριξη μιας πεπειραμένης ομάδας διεθνών ειδικών στις μεταφορές μας επέτρεψε να εστιάσουμε, χωρίς περισπασμούς, την προσοχή μας στη φροντίδα της Ελίσκα και να διασφαλίσουμε ότι θα είχε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη νέα της ζωή, στην Αφρική».

Οι Ανατολικοί μαύροι ρινόκεροι είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη θηλαστικών, καθώς η λαθροθηρία τους κατά τα τέλη του 20ου αιώνα προκάλεσε μια σημαντική μείωση των πληθυσμών τους στην Αφρική. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στους 800 μαύρους ρινόκερους σήμερα. Ο ζωολογικός κήπος Dvur Kralove, όπου γεννήθηκε η Ελίσκα, έχει καταγράψει πολλές γεννήσεις Ανατολικών μαύρων ρινόκερων, με 43 ζώα του συγκεκριμένου είδους, να έχουν γεννηθεί εκεί μέχρι σήμερα.

«Η αναχώρηση της Ελίσκα ήταν μια γλυκόπικρη στιγμή για τον ζωολογικό κήπο Dvur Kralove. Λυπηθήκαμε που την αποχωριστήκαμε, καθώς ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα μας ζώα, αλλά ταυτόχρονα, είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που παίξαμε κι εμείς το ρόλο μας, σε αυτό το σημαντικό έργο προστασίας και είμαστε ευτυχείς που τη βλέπουμε να προσαρμόζεται στο φυσικό της περιβάλλον», σχολίασε ο Přemysl Rabas, Statutory Director – ZOO Dvur Kralove. «Μέχρι να μεταφερθεί στην Τανζανία, μεσολάβησαν χρόνια προσεκτικής προετοιμασίας και είμαστε σίγουροι ότι με την DHL βρίσκεται σε καλά χέρια για το ταξίδι».

Η DHL έχει υποστηρίξει μια σειρά από σπουδαία έργα προστασίας άγριων ζώων τα τελευταία χρόνια, όπως τη μεταφορά τριών μαύρων ρινόκερων από το Ηνωμ. Βασίλειο στην Τανζανία το 2012 και τη μεταφορά δύο σπάνιων τίγρεων Σουμάτρας, από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, τον ίδιο χρόνο, στα πλαίσια ενός προγράμματος αναπαραγωγής. Το 2013 μεταφέρθηκαν δύο μεγάλα Πάντα από την Κίνα στο Βέλγιο, κάτι που οδήγησε στην «τέλεια μεταφορά», αφού το θηλυκό Πάντα γέννησε.

Comments are closed.