η Canon Europe στο Future Book Forum 2017

Αθήνα 15 Ιανουαρίου, 2018 – Πάνω από 380 εκπροσώπους από 32 χώρες καλωσόρισε η Canon Europe στο Future Book Forum 2017, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 και 29 Νοεμβρίου 2017 στο Customer Experience Centre της εταιρείας, κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το Future Book Forum 2017  αποτελεί την πέμπτη σε σειρά διοργάνωση αυτού του είδους και είναι μια πρωτοβουλία της Canon, που ξεκίνησε με σκοπό να συσπειρώσει την κοινότητα των οραματιστών εκδοτών και παραγωγών βιβλίου από όλον τον κόσμο. Το Forum έχει ως στόχο του τη διερεύνηση των μελλοντικών τάσεων στο χώρο των εκδόσεων και τη δημιουργία λύσεων, οι οποίες ανταποκρίνονται στις διαρκώς εξελισσόμενες καταναλωτικές ανάγκες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης του 2016,  το Future Book Forum 2017 ανέπτυξε τη θεματολογία του γύρω από το “Έξυπνο Βιβλίο” (‘The Smart Book’), εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους οι εκδότες μπορούν να προσαρμόσουν εκ των προτέρων το περιεχόμενο που παράγουν βασιζόμενοι στις προτιμήσεις των χρηστών και να το διοχετεύσουν στη συνέχεια σε πολλαπλές πλατφόρμες μέσων. Αυτό το θέμα υπήρξε αντικείμενο διαβούλευσης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο μέλλον της εκπαίδευσης, η οποία θεωρείται ότι έχει περάσει στο 4ο στάδιο (“Education 4.0”), και η οποία χαρακτηρίζεται από άτομα πολλαπλών γενιών που βρίσκονται σε κατάσταση διά βίου μάθησης, και χρειάζονται εκπαιδευτικό υλικό που να ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις τους.

Ο Peter Wolff, Senior Director, Customer Group Commercial Printer and Production CRD, Canon Europe, σχολιάζει: “Καθώς οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων παρουσιάζουν ξανά αύξηση, η κοινότητα των εκδοτών αισθάνεται αισιοδοξία και σιγουριά.  Η  καινοτομία αποτελεί πλέον το σημείο εστίασης των εκδοτών, οι οποίοι αναπτύσσουν παράλληλα περισσότερο δυναμικές επιχειρηματικές πρακτικές, με στόχο τη μείωση των επαγγελματικών κινδύνων που σχετίζονται με τα αναλογικά εκδοτικά πρότυπα. Αυτό απαιτεί τη στενή συνεργασία μεταξύ των εκδοτών, των παραγωγών εκτυπώσεων και των παρόχων ψηφιακής τεχνολογίας και είναι κάτι το οποίο η Canon διευκολύνει μέσω του Future Book Forum. Με μια αύξηση του κοινού κατά 20% κάθε χρόνο, είναι σαφές ότι η εκδοτική κοινότητα εκτιμά αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να συσπειρωθεί και να διαμορφώσει το μέλλον”.

Κάτω από την καθοδήγηση του Peter Fisk, διανοούμενου του επιχειρείν και καθηγητή στρατηγικής και καινοτομίας στο IE Business School, το πρόγραμμα Future Book Forum 2017 είχε ως προσκεκλημένους διακεκριμένους ομιλητές από το χώρο των εκδόσεων, του marketing και της τεχνολογίας.

Ο Sven Fund (fullstopp) περιέγραψε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ ο Δρ. Wolfgang Merkle (University of Applied Sciences Europe) παρουσίασε τον τρόπο που το Γερμανικό καταναλωτικό omnichannel brand Tchibo, τοποθετεί τον πελάτη στο επίκεντρο της καινοτομίας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Η ειδικός προϊόντων Michaela Philipzen (Ullstein Verlag) και ο ειδικός της ψηφιοποίησης Alexander Markowetz παρουσίασαν το όραμά τους για μια μεγαλύτερη συνένωση και τυποποίηση του εκδοτικού περιβάλλοντος, ως βάση για έναν θετικό ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Kirsti Lonka (University of Helsinki) μοιράστηκε τις τελευταίες ακαδημαϊκές εξελίξεις για το “Education 4.0”, ενώ ο Peter Revsbech και η Whitney Jorgenson (Ordsbogen) περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο οι καινοτομικές πλατφόρμες τους, οι οποίες βασίζονται πάνω στο περιεχόμενο δεδομένων, φέρνουν την επανάσταση στην εκπαίδευση στη Δανία.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα success stories από τους Meteksan και Teknolist (Τουρκία) και Livonia Print (Λιθουανία), τα οποία παρουσίασαν την σημασία του “τριγώνου της τεχνογνωσίας” ανάμεσα στους εκδότες, τους παραγωγούς των εκτυπώσεων και τους παρόχους λύσεων στην ανάπτυξη νέων εκδοτικών επιχειρηματικών μοντέλων, που υποστηρίζονται από τις ψηφιακές τεχνολογίες εκτύπωσης και ροής εργασίας . Μέσα από μια σειρά από συνεργατικά workshops, “εργαστήρια δράσης” και συντονισμένες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να εντρυφύσουν περισσότερο σε αυτά τα θέματα, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ιδιότητες του “έξυπνου βιβλίου” και εξετάζοντας το ρόλο των εμπλουτισμένων και εξατομικευμένων τύπων περιεχομένων στο πλαίσιο της αποτελεσματικής εκμάθησης.

O Peter Wolff καταλήγει: “Το Future Book Forum υπογραμμίζει ότι η ψηφιοποίηση είναι μία από τις πολλές στρατηγικές, τις οποίες ο εκδοτικός κλάδος υιοθετεί, για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Η ψηφιακή νοοτροπία επιτρέπει στους εκδότες να αγκαλιάσουν ένα μέλλον στο οποίο οι σύντομες κυκλοφορίες και η on-demand παράδοση αποτελούν πραγματικότητα, στην οποία μια προληπτική διαχείριση της διάρκειας κυκλοφορίας των εκδοτικών τίτλων, επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της εμπορικής τους αξίας.

“Τα ‘έξυπνα βιβλία’ θα μας ανοίξουν ένα νέο κόσμο στην ανάγνωση, με τη συνένωση των έντυπων και ψηφιακών μέσων με νέους τρόπους, οι οποίοι εξισορροπούν την αξία του περιεχομένου με τις ανάγκες του χρήστη. Το Future Book Forum 2017 μοιράστηκε ένα όραμα για το μέλλον, στο οποίο η ψηφιακή τεχνολογία θα μεταμορφώσει τα “βιβλία” σε πολυεπίπεδα προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν νέα επίπεδα αλληλεπίδρασης μεταξύ των καταναλωτών και του περιεχομένου, το οποίο πλέον έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ”.

Η Canon Europe σχεδιάζει να φιλοξενήσει το έκτο Future Book Forum το Νοέμβριο του 2018.

Comments are closed.