Δελτίο Τύπου Dell EMC

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2018 – Στο πλαίσιο του συνεδρίου SC18, η Dell EMC ανακοινώνει τη νέα της δυναμική στον τομέα των εγκαταστάσεων υπολογιστών υψηλής απόδοσης – high performance computing (HPC), καθώς και νέες επεκτάσεις στο χαρτοφυλάκιό της, με στόχο την επιτάχυνση της εξαγωγής γνώσεων σε μια ποικιλία επιστημονικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, των βιοεπιστημών, της μετεωρολογίας και άλλων. Επίσης, η Dell EMC ανακοινώνει ότι το Center of Space, High Performance, Reconfigurable Computing (SHREC) του Πανεπιστημίου της Florida είναι ο νικητής του διαγωνισμού Dell EMC AI Challenge 2018.

«Η πρόοδος στην τεχνολογία Πληροφορικής καθιστά τα συστήματα HPC ολοένα και ισχυρότερα και καινοτομικά, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της κατάκτησης νέων ανακαλύψεων, αν και πολλοί είναι εκείνοι που ακόμη θεωρούν ότι οι υλοποιήσεις ενδέχεται να είναι πολύπλοκες», αναφέρει ο Thierry Pellegrino, vice president and general manager of HPC, Dell EMC. Στηριζόμενη σε δεκαετίες εμπειρίας με κορυφαία ιδρύματα, συνεργάτες τεχνολογίας και στρατηγικούς πελάτες, η Dell EMC παρέχει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών, οι οποίες απλοποιούν την υιοθέτηση των συστημάτων HPC, για την πρόοδο της έρευνας και των περαιτέρω εκδημοκρατισμό τους. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πρωτοπορία μας στην καινοτομία των HPC και στην παροχή βοήθειας στους οργανισμούς κάθε κλάδου και μεγέθους, έτσι ώστε να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες στην τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση».

Η Dell EMC τροφοδοτεί την έρευνα για την ανθρώπινη πρόοδο

Η Dell EMC συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, βοηθώντας τους πελάτες να υιοθετήσουν τις τελευταίες τεχνολογίες HPC, οι οποίες θα οδηγήσουν σε έναν μεγάλο αριθμό ανακαλύψεων και ερευνών. Η πρόσφατη δυναμική των πελατών είναι ενδεικτική της δέσμευσης της Dell EMC στην παροχή κορυφαίων, διεθνώς, συστημάτων HPC, συνδυάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στους servers, στους επιταχυντές, στα συστήματα υγρής ψύξης και στη δικτύωση:

  • Το Texas Advanced Computing Center (TACC) του Παν/μίου του Texas στο Austin έχει επιλέξει την  Dell EMC για να αναπτύξει και να υλοποιήσει το νέο του υπερυπολογιστή Frontera το 2019, με χρηματοδότηση 60 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από το βραβείο του ιδρύματος από το The National Science Foundation. Τη στιγμή που ανακοινώθηκε, τον Αύγουστο του 2018, ο Frontera θα ήταν το πέμπτο ισχυρότερο σύστημα στον κόσμο, το τρίτο ταχύτερο στις ΗΠΑ, και το μεγαλύτερο σε όλα τα πανεπιστήμια, κατά την ολοκλήρωσή του. Το σύστημα Dell EMC PowerEdge αποσκοπεί στο συνδυασμό μιας σειράς από τεχνικές καινοτομίες όπως το υψηλής πυκνότητας σύστημα Direct Contact Liquid Cooling της CoolIT Systems, το υψηλής απόδοσης σύστημα διασύνδεσης Mellanox HDR 200Gb/s InfiniBand και οι επόμενης γενιάς επεξεργαστές Intel® Xeon® Scalable. Τα πρώιμα έργα του Frontera αναμένεται να περιλαμβάνουν ανάλυση των συγκρούσεων σωματιδίων από τον Επιταχυντή Μεγάλων Αδρονίων (Large Hadron Collider) του CERN, μοντελοποίηση κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόγνωση τυφώνων, και αστρονομία πολλαπλών μηνυμάτων.
  • Το Πανεπιστήμιο Cambridge, The University of Cambridge, έχει επεκτείνει τις δυνατότητες υπερυπολογιστών του με το σύστημα «Cumulus – UK Science Cloud» που έχει αναπτύξει.  Αυτό το νέο σύστημα OpenStack αποτελεί τον μεγαλύτερο ακαδημαϊκό υπερυπολογιστή του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας απόδοση άνω των 2 petaflops, χάρη στην ισχύ των servers Dell EMC PowerEdge, των επεξεργαστών Intel® Xeon® και της αρχιτεκτονικής Intel® Omni-Path. Έχοντας ως στόχο την παροχή βοήθειας για την επίλυση των πιο δύσκολων ζητημάτων ανάλυσης δεδομένων, προσομοίωσης και τεχνητής νοημοσύνης, το Cumulus είναι ανοικτό προς όλους τους ακαδημαϊκούς και τους κλάδους του Ηνωμένου Βασιλείου, και παρέχεται σε συνεργασία με την Dell EMC και την StackHPC, μία βρετανική εταιρεία startup που ειδικεύεται στη σύγκλιση μεταξύ HPC και Cloud. Χρηματοδοτείται με επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 13 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, προερχόμενες από τους STFC (DiRAC/IRIS), EPSRC (Tier 2) και το ίδιο το πανεπιστήμιο.
  • Το Πανεπιστήμιο του Michigan αναπτύσσει το υπολογιστικό σύμπλεγμα Great Lakes για εφαρμογές προσομοίωσης, μοντελοποίησης, τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης, επιστήμης δεδομένων, γενετικής και άλλες. Το νέο σύστημα τροφοδοτείται από υποδομή HPC της Dell EMC, βασισμένη σε servers Dell EMC PowerEdge. Το σύμπλεγμα Great Lakes είναι το πρώτο του κλάδου, που επωφελείται από το σύστημα δικτύωσης Mellanox HDR 200Gb/s InfiniBand, επιτυγχάνοντας ταχύτερη μεταφορά δεδομένων και αυξημένη απόδοση εφαρμογών.
  • Tο Ohio Supercomputer Center αναπτύσσει από τη δική του μεριά, το Pitzer Cluster, που παρέχεται από την Dell EMC. Όπως και στην περίπτωση του συστήματος TACC Frontera, έτσι και το Pitzer Cluster θα χρησιμοποιεί servers Dell EMC PowerEdge σε συνδυασμό με την αρθρωτή (modular) λύση σε μορφή στοιχείων rack CoolIT Direct Contact Liquid Cooling, η οποία επιτρέπει αυξημένη πυκνότητα rack, περιθώρια για υψηλότερη απόδοση υποσυστήματων και καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα θα προσφέρει σχεδόν το ίδιο επίπεδο απόδοσης με το ισχυρότερο υπολογιστικό σύμπλεγμα του κέντρου, αλλά θα απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια και λιγότερο από το μισό χώρο. Το σύστημα θα τροφοδοτεί ευρείς ερευνητικούς τομείς, από την έρευνα του ανθρώπινου γονιδιώματος, μέχρι την παγκόσμια εξάπλωση των ιών.

 

Η Dell EMC διευκολύνει την υιοθέτηση των HPC, μέσω της ανάπτυξης των Ready Solutions

Οι σημερινές εφαρμογές HPC απαιτούν υποδομές αποθήκευσης, με δυνατότητες αέναης κλιμάκωσης και παροχής ασύγκριτα μεγάλης διαμεταγωγής, για αλγόριθμους βαθιάς μάθησης (deep learning) και πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης. Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις, η Dell EMC δεσμεύεται πάνω στην επέκταση του χαρτοφυλακίου της σε HPC, με στόχο την παροχή μιας σειράς από επιλογές αποθήκευσης υψηλής απόδοσης, οι οποίες συμπληρώνουν το χαρτοφυλάκιο των Ready Solutions, με το Dell EMC Isilon Scale-out NAS storage, το οποίο τροφοδοτείται από το λειτουργικό σύστημα Isilon OneFS.

Η λύσεις Dell EMC Ready Solution for HPC Lustre Storage και Dell EMC Ready Solution for HPC NFS Storage, είναι πλέον διαθέσιμες με τις νέες συστοιχίες αποθήκευσης Dell EMC PowerVault ME4. Η Dell EMC δημιούργησε τη σειρά ME4 Series με 75 τοις εκατό περισσότερα drives από το σύστημα PowerVault MD3, με στόχο την αύξηση της απόλυτης αποθηκευτικής ικανότητας κατά 122 τοις εκατό, ενώ επίσης ενισχύει την απόδοση IOPS επί 4 φορές. Η αρθρωτή διάταξη του συστήματος επιτρέπει την υλοποίηση ευέλικτων και προσαρμοσμένων σχεδιάσεων, προσφέροντας αυξημένη πυκνότητα, σε σύγκριση με το PowerVault MD3, και τη δυνατότητα κλιμάκωσης, καθώς η επιχείρηση του πελάτη αναπτύσσεται.

Αποτελώντας ιδανική λύση για τεχνικές εφαρμογές big data, η λύση Dell EMC Ready Solution for HPC Lustre Storage με το νέο PowerVault ME4 παρέχει εξαιρετική ταχύτητα διακίνησης δεδομένων ανά δομικό στοιχείο, με άμεση επέκταση αποθήκευσης. Η Dell EMC Ready Solution for HPC NFS Storage στο ME4 αποτελεί μια εύχρηστη και πλήρως πλεονάζουσα λύση αποθήκευσης NFS, βελτιστοποιημένη για περιβάλλοντα HPC, η οποία θα προσφέρει μια λύση μεγαλύτερης, συνολικά, απόδοσης και πυκνότητας. Αμφότερες οι λύσεις συνοδεύονται από τις διεθνείς υπηρεσίες και την υποστήριξη της Dell EMC.

 

Οι Dell EMC PowerEdge servers παρέχουν υποστήριξη για τις τελευταίες τεχνολογίες επιτάχυνσης

Συγκεκριμένα μοντέλα των servers Dell EMC PowerEdge θα υποστηρίζουν τους τελευταίους επιταχυντές GPU και FPGA, για την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων στις εφαρμογές ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα:

  • Το σύστημα NVIDIA® Tesla® T4, γενικής χρήσης επιταχυντή για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που είναι ιδανικός για περιβάλλοντα κατανεμημένων υπολογιστικών συστημάτων (distributed computing). Το σύστημα περικλείεται σε ενεργειακά αποδοτικό, κατανάλωσης 70 Watt, τύπο μικρού πλαισίου PCIe. Μέσω της προώθησης πρωτοποριακής απόδοσης, η NVIDIA σημειώνει ότι το Tesla T4 παρέχει πολλαπλάσια ισχύ απ’ ότι οι παραδοσιακές CPU, τόσο για εκπαίδευση όσο και για συναγωγή πληροφοριών. Οι προγραμματιστές μπορούν να απελευθερώσουν την ισχύ των πυρήνων Tensor Cores της αρχιτεκτονικής NVIDIA Turing, απευθείας μέσω των βιβλιοθηκών λογισμικού NVIDIA TensorRT και cuDNN και μέσω ενσωμάτωσης σε όλα τα περιβάλλοντα ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
  • Από ζωντανή μετάδοση (streaming) περιεχομένου βίντεο, οικονομικές υπηρεσίες, μέχρι και αμυντικές εφαρμογές, τα συστήματα FPGA δίνουν τη δυνατότητα προγραμματισμού και επαναπρογραμματισμού του hardware για λόγους βελτιστοποίησης. Παράλληλα με την υποστήριξη του Intel® Arria® 10 GX FPGA, η Dell EMC είναι πλέον ο πρώτος προμηθευτής server που έχει πιστοποιήσει την κάρτα επιτάχυνσης Xilinx® Alveo™ U200, προσθέτοντάς την στη λίστα επιλογών επιτάχυνσης για τους Dell EMC PoweEdge servers. Η Xilinx επισημαίνει ότι, για εφαρμογές μηχανικής μάθησης, οι επιταχυντές Alveo μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα συναγωγής, σε πραγματικό χρόνο, επί 20 φορές, έναντι της αποκλειστικής χρήσης κορυφαίων CPU.

 

Ο νικητής του Dell EMC AI Challenge

Η Dell EMC έχει επιλέξει την ερευνητική ομάδα στο Center of Space, High-Performance, and Resilient Computing (SHREC) του Παν/μίου της Florida, ως νικητή του διαγωνισμού Dell EMC AI Challenge 2018. Το AI Challenge, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να επιδείξουν πρακτικές εφαρμογές τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες έχουν ένα αντίκτυπο μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις, την έρευνα ή την κοινωνία. Ο νικητής έλαβε 200.000 πυρηνο-ώρες στο σύμπλεγμα Dell EMC HPC & AI Innovation Lab Zenith και προβολή στο περίπτερο της Dell EMC στο συνέδριο SC18, στα πλαίσια άλλων προωθητικών ενεργειών.

Το κέντρο SHREC αποτελείται από περισσότερους από 30 βιομηχανικούς, κυβερνητικούς και ακαδημαϊκούς συνεργάτες, οι οποίοι εργάζονται από κοινού για την επίλυση ερευνητικών προκλήσεων, σε αποστολές και εφαρμογές, οι οποίες οδηγούν σε, και επωφελούνται από επαναρυθμιζόμενα, υψηλής απόδοσης και αξιόπιστα υπολογιστικά συστήματα. Για το AI Challenge, η ομάδα SHREC διακρίθηκε καθώς ανέπτυξε και παρουσίασε ένα ετερογενές υπολογιστικό σύστημα (HGC), το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μια πλήρη ροή εργασίας, η οποία περιλαμβάνει ανάλυση δεδομένων και προ-υπολογισμούς, εκπαίδευση στην ανάπτυξη μοντέλων, την ανάπτυξη και την συναγωγή, για μηχανική μάθηση, και η οποία μπορεί να  εφαρμοστεί σε κάθε τομέα εφαρμογών που είναι σε θέση να αξιοποιήσει την μηχανική μάθηση, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της υγείας, των επιχειρήσεων, των οικονομικών, της εξερεύνησης του διαστήματος και άλλων.

«Για το AI Challenge, η ομάδα μας αξιοποίησε τα σύνολα δεδομένων του CERN OpenLab, για να προσδιορίσει την απόδοση της ροής εργασίας HGC με συστήματα CPU, GPU και FPGA για την μηχανική μάθηση. Η έρευνα κατέδειξε οφέλη απόδοσης από 1,45 μέχρι και 2,22 φορές», ανέφερε ο Chao Jiang, Ph.D., επικεφαλής της ομάδας σπουδαστών. «Αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, και συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε με ακόμη πολυπλοκότερες τεχνικές, βασιζόμενες σε τρισδιάστατη απεικόνιση, όπως ογκομετρική κατάτμηση με 3D U-net, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης, καθώς και 3D GAN, για επιταχυνόμενη προσομοίωση σωματιδίων».

Διαθεσιμότητα

  • Οι λύσεις Dell EMC Ready Solution for HPC Lustre Storage on ME4 και Dell EMC Ready Solution for HPC NFS Storage on PowerVault ME4 είναι ήδη διαθέσιμες.
  • Οι Dell EMC PowerEdge R640 και R740 servers αναμένεται να παρέχουν υποστήριξη των NVIDIA® Tesla® T4 Tensor Core GPUs εντός του 1ου τριμήνου του 2019, και για τα Xilinx® Alveo™ U200 FPGA, τον Δεκέμβριο του 2018.

 

Δηλώσεις πελατών

Dan Stanzione, executive director, Texas Advanced Computing Center, Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin

«Το Frontera αντιπροσωπεύει το τρίτο μας σύστημα που κατετάγη στο top 10 και το πέμπτο, στο top 25, και το οποίο έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με την Dell EMC. Η επιτυχία που κατακτήσαμε από κοινού, αντικατοπτρίζει τη στενή μας συνεργασία και μια βαθιά σχέση, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, η οποία μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε επανειλημμένα, συστήματα στην αιχμή της τεχνολογίας, εντός των προθεσμιών και των ορίων του προϋπολογισμού. Με το νέο μηχάνημα, θα ωθήσουμε περαιτέρω τα όρια της επιστήμης, προσφέροντας στους ερευνητές ένα εργαλείο με δυνατότητες, τις οποίες δεν είχαν, προηγουμένως, στη διάθεσή τους».

Paul Calleja, director of High Performance Computing, Πανεπιστήμιο του Cambridge

«Οι συμβατικές τεχνικές δημιουργίας συμπλεγμάτων (clusters) HPC παρουσιάζουν προκαθορισμένες στατικές πηγές πόρων, οι οποίες, ως επί το πλείστον, ικανοποιούν ένα περιορισμένο, αλλά σημαντικό σύνολο χρηστών. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του cloud, σε συνδυασμό με «φυσικούς» server (bare-metal), τα οφέλη μιας software-defined υποδομής εκτείνονται και στα συμβατικά HPC clusters, χωρίς να θυσιάζεται απόδοση,  και παρέχουν επιπρόσθετη ευελιξία στην υποστήριξη σύγχρονων, υβριδικών ροών εργασίας με παραμέτρους cloud. Παρακολουθούμε μια σημαντική ανάπτυξη του αριθμού των χρηστών, μέσα σε ένα ασφαλές και ευέλικτο περιβάλλον. Η συνεργασία μας με την Dell EMC και τους συνεργάτες της, έχει κορυφωθεί σε μία από τα πιο αποδοτικές, από υπολογιστικής άποψης, αλλά και από την άποψη της διακίνησης δεδομένων, πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Brock Palen, director, Advanced Research Computing – Technology Services (ARC-TS), Πανεπιστήμιο του Michigan

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που εργαζόμαστε μαζί με την Dell EMC. Οι χρήστες του συστήματος Great Lakes θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερους και ταχύτερους πυρήνες, ταχύτερη αποθήκευση, και ένα πιο ισορροπημένο δίκτυο, Αυτό το νέο υπολογιστικό σύμπλεγμα, εν τέλει, θα παρέχει βελτιωμένη απόδοση, ευελιξία και αξιοπιστία για τους ερευνητές του πανεπιστημίου μας».

David Hudak, Ph.D., executive director, Ohio Supercomputer Center

«Εργαστήκαμε με την Dell EMC, για να δημιουργήσουμε το Pitzer Cluster, ένα υψηλής αποδοτικότητας, πυκνότητας και ευελιξίας σύστημα, τάξης petaflop. Αυτή η πολύτιμη νέα προσθήκη στο κέντρο δεδομένων μας, επιτρέπει στο OSC να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες υπολογιστικές, αποθηκευτικές και αναλυτικές ανάγκες των κοινοτήτων των πελατών μας, τόσο στον ακαδημαϊκό, τον επιστημονικό, όσο και τον βιομηχανικό τομέα».

James Lowey, CIO, TGen

«Ένα από τα «κλειδιά» στον κλάδο της Φαρμακευτικής Ακριβείας, είναι η δυνατότητα ανάλυσης του ανθρώπινου γονιδιώματος, για την εξεύρεση των ανωμαλιών και, εν συνεχεία, τη στόχευσή τους με συγκεκριμένες θεραπείες. Σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούν πολλαπλές εισόδους, καθίστανται τόσο μαζικά, που πρέπει να απευθυνθούμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη (“AI”), για να μπορέσουμε να τα κατανοήσουμε, Η Dell Technologies είναι ένας κύριος συνεργάτης στην προσπάθειά μας να ωθήσουμε την επιστήμη μπροστά, και να επισπεύσουμε την επεξεργασία του γονιδιώματος, από εβδομάδες σε ώρες. Όταν πρόκειται για έρευνα που σώζει ζωές, εκεί που και τα δευτερόλεπτα έχουν σημασία, εμπιστευόμαστε την Dell EMC».

Επιπλέον πηγές

  • Για επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την Dell EMC στα συστήματα HPC, μεταξύ των οποίων και δηλώσεις πελατών, video και άλλα στοιχεία, παρακαλούμε, επισκεφθείτε το www.dellemc.com/hpc
  • Συνδεθείτε με την Dell EMC μέσωTwitterFacebookYouTubeLinkedIn και DECN

Σχετικά με την Dell EMC

Η Dell EMC, μέρος της Dell Technologies, επιτρέπει στους οργανισμούς να εκσυγχρονίζουν, να αυτοματοποιούν και να μετασχηματίζουν τα data centers τους, χρησιμοποιώντας κορυφαίες λύσεις σε converged υποδομές, servers, συστήματα storage και τεχνολογίες προστασίας δεδομένων. Παρέχει, έτσι, ένα αξιόπιστο υπόβαθρο για τις επιχειρήσεις, ώστε να μετασχηματίσουν τις δομές Πληροφορικής, μέσω της δημιουργίας υβριδικών λύσεων cloud κα να μετασχηματίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες μέσω της δημιουργίας εφαρμογών cloud και λύσεων big data. Η Dell EMC εξυπηρετεί τους πελάτες της – μέσα στους οποίους συγκαταλέγεται ποσοστό 98 τοις εκατό των εταιρειών Fortune 500 – με το πληρέστερο και πλέον καινοτομικό χαρτοφυλάκιο λύσεων από τις διατάξεις για περιφερειακά συστήματα, τις κεντρικές υποδομές ΙΤ και τις λύσεις στο cloud.

Comments are closed.